onsdag 21 november 2012

Mina vitaminer

Jag tänkte berätta för er vilka tillskott jag tar men första vill jag förtydliga en sak. Det här är vitaminerna JAG anser att JAG behöver. Det senaste året har jag gjort mycket research kring näringsvärde och vitaminer och så sätt kunnat reda ut vilka vitaminer jag skulle behöva en extra dos av. Vad du behöver beror helt på din situation/träningsdos/kost och därför kan jag inte rekommendera vitaminer till just dig.

Är du nyfiken på vitaminer och tillskott tycker jag du ska läsa på innan du spenderar flera hundralappar på apoteket. Lär dig om vilka vitaminer som behövs för vad men också vilka märken som är bra. Alla vitaminer är inte bra, de kommer inte skada dig men det kommer vara slöseri med pengar. Biotillgängligheten är viktigt, doserna är viktiga och kvaliteten är viktig. Personligen köper jag alltid vitaminer hos hälsokosten, många av vitaminerna som säljs på apotek är rena bluffprodukterna och har visat sig innehålla vitaminer i väldigt låga doser (lägre än vad de påstår själva) och av dålig kvalitet.

Jag uppmuntrar alla till att fundera över vilka av de olika vitaminerna man behöver och vill ha framför att bara käka en multivitamin.

Så, här är en genomgång av vilka vitaminer jag tar och varför jag tror att jag behöver tillskott av dem. Självklart är en näringsrik kost och kvalitativ träning grundläggande för en bra hälsa. Det kan ingen vitamin kompensera för!
IMG_3733
B-vitaminer, magnesium och d-vitamin är mina vitaminval!

De flesta vitaminer tas upp lättare i kroppen om de tas i samband med en måltid. Därför tar jag en kapsel magnesium med frukost, b-vitaminer samt d-vitamin med lunchen och en kapsel magnesium igen med middagen. Missar jag någon tar jag vitaminerna innan jag går och lägger mig.

Magnesium
En vanlig vitaminbrist då magnesium förbrukas vid stress och hård träning. Jag tar kapslar från Helhetshälsa då de anses ha hög biotillgänglighet (de tas alltså lätt upp av kroppen). Magnesium är viktigt för musklerna, nerverna, benstommen och hormonsystemet. Jag tar tillskott av magnesium eftersom jag tränar tungt och tidvis har en stressig livsstil.

B-vitaminer
Stimulerar ämnesomsättningen och är viktiga för håret, huden och naglarna. Eftersom jag inte äter särskilt mycket kött ligger jag (vet jag efter ett blodprov) lite lågt på B-12. Jag har inte brist men ligger lägre i normalskalan. Jag äter en tablett som kombinerar flera b-vitaminer.

D-vitamin
Skulle jag bara äta en vitamin så skulle det vara d-vitamin. Det forskas otroligt mycket på denna vitamin just nu, något jag följer med stort intresse! Eftersom jag är blek och bor i Norden anser jag mig vara i behov av detta tillskott. Jag solar inte heller på sommaren. Brist på d-vitamin verkar kunna kopplas till många sjukdomar. Om du vill äta d-vitamintillskott se till att du får i dig D3 som är naturligt d-vitamin. D2 är syntetisk och upptaget i kroppen verkar vara tveksam.

Vad tänker ni om vitaminer? Tar ni tillskott? 

4 kommentarer:

  1. Jag försöker att äta så lite tillskott som möjligt men äter D-vitamin och även B5-tabletter för min hy varje dag, sedan dricker jag en aloe vera-shot varje dag också. Jag har sett en enorm förbättring i min hy sedan jag började med LCHF, B5 och även aloe vera, vilket är himla skönt eftersom jag alltid haft sjukt dålig hy och det är faktiskt jättejobbigt och något som påverkar väldigt mycket då ansiktet tyvärr inte är något man kan dölja så lätt ;)

    SvaraRadera
  2. Hmm magnesium har jag funderat på om jag skall investera i. Just nu dricker jag blutsaft (dåligt järnvärde) tillsammans med Omega-3 och Mitt Val Sport. Har fått rekommendationer att äta d.vitamin och magnesium, men är lite rädd för att stoppa i mig för mycket.. hur tänker du kring det?

    SvaraRadera
  3. Jag är ganska nyficken varför du inte tar fisk öl? Det sägs att omega 3 fetter är ganska bra för kroppen.

    SvaraRadera
  4. Tar också samma D-vitamin och har hört att det är viktigast! Men funderar på att dryga ut vitaminintaget med magnesium, hört att det ska hjälpa mot envisa sendrag (pga lchf). Tips på nån bra sida att beställa?

    SvaraRadera